Oksels: Iedereen heeft ze, maar niemand houdt ervan om erover te praten. Waarom niet? Communiceren brengt je kennis en kennis is macht, dus laten we een aantal van de algemene vragen, die je over je oksels hebt, bespreken!

 1. Waarom zweten we?

Er zijn twee verschillende soorten klieren (zweet en geur) die beide voor een lichamelijk ongemak kunnen zorgen. De meeste zweetklieren in onze huid zijn eccriene klieren, die regelen onze temperatuur en zijn aanwezig in ons hele lichaam. Ze produceren een waterig, maar reukloos zweet dat verdampt aan de oppervlakte van onze huid, en zo ons lichaam koelen als het warm is.

Het andere type klieren zijn de apocriene klieren. Het doel hiervan is iets minder duidelijk. De meeste onderzoekers vinden dat de geur die geproduceerd wordt door de apocriene klieren optreedt als een feromoon. Dat wil zeggen, de geur die afgegeven wordt kan fungeren als een seksuele lokstof, territoriale marker of waarschuwingssignaal. Wie had gedacht dat je zweet zo slim was?

 1. Hoe weet ik of ik teveel zweet?

Als je zweten invloed heeft op je leven, dan ben je niet alleen: ongeveer 1 op de 10 Nederlanders heeft last van overmatige transpiratie. Vaak heeft dit geen medische oorzaak, zo kan het bijvoorbeeld erfelijk zijn. De medische term voor overmatig zweten is axillaire hyperhidrosis. Symptomen zijn: overdreven, zichtbaar zweten voor minstens zes maanden zonder duidelijke oorzaak, evenals de aanwezigheid van ten minste twee van de volgende kenmerken:

 • Het zweten beïnvloedt beide oksels
 • Brengt hinder aan dagelijkse activiteiten
 • Ten minste één zweetaanval per week
 • Het overmatig zweten begint voor je 25ste
 • Het zit in de familie
 • Je zweet niet tijdens je slaap

Heb jij last van overmatig zweten, ga dan langs je arts om een afspraak te maken voor een miraDry behandeling.

Heb je meer last van een zweetgeur? Je lichaam is niet helemaal geurloos, een beetje geur is volkomen natuurlijk. Voel je je er ongemakkelijk door, dan is miraDry een goede oplossing. Niet alleen okselzweet en haargroei worden blijvend minder, maar ook de geur wordt minder.

 1. Oke, maar hoe stop ik met zweten?
 • Probeer eerst de standaard oplossingen zoals een deodorant of anti-transpirant. Als een deo of anti-transpirant niet werkt, dan kan je arts medicijnen voorschrijven. Nadeel is dat deze bijwerkingen kunnen hebben.
 • Ook is er een behandeling die door middel van elektrische stromen (iontoforese-therapie) het zweten tegen gaat. Deze behandeling moet dagelijks of wekelijks herhaald worden.
 • Als je niet bang bent voor naalden, dan kun je een botuline toxine behandeling (beter bekend als Botox) ondergaan. Deze werkt maar een paar maanden en moet dus herhaaldelijk worden ingespoten voor resultaat. Botox verlamt de zenuw waardoor je de zweetklieren uitschakelt.
 • Een drastische en ingrijpende behandeling is het doorsnijden van de zenuw (ETS). Dit is een zware operatie maar heeft wel effect.
 • Een nieuwe oplossing die niet-invasief is en in de behandelkamer van de arts kan worden uitgevoerd, is miraDry. miraDry maakt gebruik van microgolven om de zweetklieren van de oksel te behandelen. Je wordt plaatselijk verdoofd en kan na de behandeling wat last hebben van zwellingen en gevoelige oksels. Dit is van korte duur. Een behandeling duurt 1 tot 1,5 uur. Samen met je arts bepaal je het aantal behandelingen. Gemiddeld ben je met 1 a 2 behandelingen blijvend van het overmatig zweten verlost.
 • Ga je liever voor een natuurlijke oplossing, probeer dan een kamille, valeriaan, saliewortel, sint-janskruid of acupunctuur behandeling.
 1. Waarom hebben we okselhaar?

Het heeft een doel! Okselhaar vermindert de wrijving tussen de boven- en onderarm tijdens bewegingen, het bedekt blootgestelde delen van het lichaam met vitale slagaders, en het vergemakkelijkt de verspreiding van feromonen.

 1. Dus…moet ik het scheren?

Nee. Medisch gezien is het niet noodzakelijk om je okselhaar te scheren. Als je het liever wel doet dan is dat prima. Laat niemand je vertellen dat het ongezond of onrein is om het te laten groeien. Veel mensen hebben de verkeerde associatie dat geschoren oksels hygiënischer zijn dan ongeschoren oksels. Maar dat is echt niet waar zolang je je maar regelmatig wast.

 1. Kun je scheermesjes delen?

Als je ervoor kiest om met gladde oksels door het leven te gaan, deel dan NOOIT je scheerapparaten!. Zelfs niet als je die van jouw vergeten bent, je beste vriendinnen bent en ook niet voor één keer. Het scheerblad zit vol met dode huidcellen en bacteriën, waarom zou je die willen delen met het risico op infecties. Als je zeker weet dat je geen okselhaar wilt hebben, dan kun je deze blijvend laten verwijderen met een miraSmooth behandeling.

 1. Waarom heb ik uitslag in mijn oksel?

De bultjes die je na het scheren krijgt, worden veroorzaakt door slecht scheergedrag. Vervang je scheermesje regelmatig. De bacteriën op de bladen kunnen voor irritatie en infecties zorgen. Scheer niet droog! Dit kan oppervlakkige wondjes, snijwonden en irritaties veroorzaken. Maak je mes tijdens het scheren schoon, zodat deze niet verstopt raakt met huidcellen, haar, scheermousse etc. Hoe schoner het mesje, des te langer het duurt voordat je hem moet vervangen.

Een andere oorzaak is dat je een reactie hebt op je deodorant of zeep. Wissel deze eens om en kijk of de uitslag minder wordt.

Dit blog is gebaseerd op het blog van Good Housekeeping. Lees hier het origineel: 9 Embarrassing Questions You Have About Your Armpits.