Iedereen zweet: wanneer het warm is, je een sollicitatiegesprek hebt, tijdens en na het sporten. Zo kunnen we nog wel 100 situaties noemen, waarbij mensen transpireren. Het vervelende aan zweet en overmatig transpireren is dat het vaak gebeurt op het moment dat je het niet wilt en mensen het kunnen ruiken en zien. Dit zorgt voor veel ongemakken. 63% van de vrouwen zegt dat ze zich schaamt voor haar zweet. Maar waarom zweten we, wat is het nut van iets wat zo vervelend is? Wat is zweet eigenlijk en wat kun je er aan doen? Hier onder staan een paar leuke en handige (z)weetjes.

Too hot to handle

Zweet is van levensbelang voor het lichaam. Het zorgt er voor dat het lichaam afkoelt wanneer het te warm wordt. Je koelt af doordat het vocht op de huid verdampt. Per etmaal produceer je ongeveer 100 a 800 ml zweet. Op hele warme dagen kun je zelfs een a twee liter zweet produceren!

Wat een klieren

Zweten doe je over het hele lichaam. Je hebt ongeveer 4 miljoen zweetklieren. Wist je dat je oksel maar 2% van alle zweetklieren bevat? Er zijn twee soorten zweetklieren: de eccriene en de apocriene zweetklieren. De eccrieneklier zit over het hele lichaam en wordt actief bij inspanning en emotie (zogenaamde sympathische systeem). Denk bijvoorbeeld aan de klamme handjes en/of zweetplekken onder de oksel bij een presentatie. Geloof het of niet maar het zweet dat door de eccrieneklier wordt geproduceerd is vrijwel geurloos.

Daarnaast zijn er de apocriene zweetklieren. Deze zweetklieren bevinden zich maar op een beperkt aantal plaatsen op het lichaam, onder andere in de oksels. Het zweet dat hier geproduceerd wordt krijgt onmiddellijk bij het verlaten van de zweetklier een geur mee, doordat bacteriën bestanddelen van het zweet omzetten in stoffen die goed te ruiken zijn. Bij een onaangename geur vindt je al snel dat iemand onverzorgd is. Naast een geur, zorgt deze vloeistof ook voor de verkleuring van kleding, denk aan de gele vlekken in je witte shirt.

Love is in the smell

Grote kans dat je je partner lekker vindt ruiken. Zweet is naast het afkoelen van het lichaam ook erg belangrijk voor het kiezen van je partner. Apocrien zweet geeft een bepaalde geur af waardoor je je onbewust wel of niet aangetrokken voelt tot een persoon. Vind je hem/haar lekker ruiken, dan betekent dit dat hij/zij een ander immuunsysteem heeft dan jij. Dit is biologisch gezien handig, omdat je dan je kinderen een sterker immuunsysteem meegeeft. Vind je iemand dus stinken, je broertje bijvoorbeeld, dan lijken jullie meer op elkaar dan dat je denkt.

Geuren communiceren

Menselijke lichaamsgeuren geven belangrijke informatie over de algemene gezondheid. Onderzoek toont aan dat geuren ook laten weten wat de emotionele toestand is van een persoon. Zo zorgt de okselgeur van een vrouw die sociale stress heeft ervoor dat zij gestrest, minder betrouwbaar, minder competent en onzeker overkomt. Dus leeft gezond en ontspan, dan geef je een veel positievere geur af.

Hyperhidrose

Als mensen overmatig zweten, dan kunnen ze de aandoening hyperhidrose hebben. Aan de andere kant zijn er ook mensen die (bijna) niet zweten. Zij hebben waarschijnlijk de aandoening anhidrose. Beide aandoeningen hebben verschillende nadelen, dus wees blij met het zweet dat je produceert!

Don’t sweat it

Veel mensen vinden zweet erg vervelend en proberen van alles om maar niet te zweten en te ‘stinken’. Wat zijn de meest gebruikte en werkende trucjes om van je zweetprobleem af te komen?

  • Deodorant, veel verschillende geurtjes die tijdelijk jouw geur camoufleren. De ene belooft nog een nog frissere geur dan de ander.
  • Anti-transpirant, bevat een chemisch middel waardoor je voor een paar dagen minder transpireert.
  • Pas op met te veel alcohol- en cafeïnehoudende dranken. Deze verhogen je hartslag, waardoor je meer gaat transpireren.
  • Regelmatig scheren, haar houdt de warmte en bacteriën vast.
  • Sporten, door een goede conditie verlaag je je hartslag waardoor je minder zweet.
  • Drink thee, als je veel koude drank neemt om af te koelen, stopt het lichaam zelf met koelen. Je zweet dus niet meer. Gevolg is dat wanneer je drankje op is, je lichaam heel snel opwarmt en je dus extreem veel gaat zweten. Averechts effect dus. Als je thee drinkt (warm) dan ga je, op de lange termijn, minder zweten. Op het moment dat je thee drinkt zweet je misschien, maar hierdoor koel je wel je lichaam en heb je het dus minder warm.
  • Drink water, als je veel zweet, is het erg belangrijk dat je genoeg water drinkt om het verloren vocht aan te vullen. Als je dit niet doet loop je kans om uit te drogen. Probeer 1,5 a 2 liter water op een dag te drinken en meer als het een warme dag is.
  • Deze trucs zijn meestal niet afdoende. Wil je blijvend af van je okselzweet? Met de miraDry behandeling ben je voorgoed verlost van zweet.